söndag 23 september 2012

Italiensk biffgryta med pasta

Igår kände jag för att laga något lite höstigt och värmande, och den här grytan är jättegod.


Detta har man i:

lövbiff
purjolök
squash
morot
vitlök
passerade tomater
tomatpuré
pasta
grönsaksbuljong 
basilika
peppar

Om man inte har induktionshäll kan det vara en bra idé att börja med att koka vatten till buljongen, typ 6-7 dl är lagom till en burk tomater. Jag brukar slänga i två tärningar i det så det blir mycket smak. 
Annars börjar man med att strimla och bryna lövbiffen. 

Till typ 300 g lövbiff kan det vara lagom att ha en liten purjolök, en squash och tre eller fyra morötter. Grönsakerna skärs i bitar såklart och så fräser man dem ett par minuter tillsammans med köttet och en eller två krossade vitlöksklyftor. 

Häll i en burk passerade tomater, någon matsked tomatpuré och ett par nävar okokt pasta, typ skruvar eller fjärilar eller hjul eller så. Och så det mesta av buljongen. Resten kan man ha att späda med efter hand så det blir lagom tjockt. 

Det blir godast med färsk basilika såklart, typ en näve blad som finstrimlas. Annars funkar det med en tesked torkad också. Och så kan man peppra lite om man vill.

Låt alltihop koka en stund, pastan ska ju såklart vara mjuk men det är gott om det finns lite tuggmotstånd kvar i morötterna.

Vill man spara lite på kalorierna eller kör GI eller LCHF eller nåt går det ju bra att strunta i pastan och öka lite på grönsakerna i stället. Det är egentligen själva tomatsåsen som är godast, så proportionerna spelar inte så stor roll.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...