När det kommer vegetarianer på middag tycker jag att det är mycket roligare att laga vegetariskt till alla i stället för att fixa specialgrejer eller ta bort ofta rätt viktiga ingredienser och göra en rätt sämre.
Överraskande god är den här lasagnen med purjolök i stället för köttfärs och keso i stället för bechamelsås. Med fullkornslasagneplattor kan den säkert passera som GI, men nyttigare än vanlig är den ju i vilket fall. Och vegetarisk då.
Man behöver:
3 purjolökar
1 burk hela tomater
½ dl tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
2 ½ dl matlagningsgrädde av något slag
salt och peppar
1 msk torkad basilika eller ännu hellre en liten näve färsk, finhackad
9 lasagneplattor, gärna fullkorn
400-500 g keso, naturell
ca 2 dl riven ost, eller skivor som täcker
Dela purjolöken på längden och skiva sedan halvorna. Fräs löken i olivolja eller nåt annat lämpligt på hyfsat låg värme så den blir mjuk men inte får färg.
Fiska upp tomaterna ur burken med en sked och hacka dem lite lätt. Häll tomaterna och såsen som är kvar i burken i pannan med löken. Släng också ner tomatpuré, buljongtärningen, grädde, salt och peppar och basilika.
Koka ihop en stund så tomaterna liksom går att mosa lite och varva sedan såsen med lasagneplattor och keso, avsluta med sås.
(sås - plattor - keso - sås - plattor - keso - sås - plattor - keso - sås)
Täck med ost och ställ i ugnen ca 30 minuter på 225 grader.
Servera med lite sallad.
Som sagt, överraskande gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar